Algemeen
Deze prachtige planten komen van oorsprong uit Zuid-Afrika. De plant komt aan zijn bijnaam door de vorm en kleur van de bloemen. Deze kamerplanten behoren tot de plantenfamilie van Strelitziaceae.
Als kamerplant zal de Strelitzia Nicolai helaas niet snel bloemen krijgen. De Strelitzia Nicolai moet namelijk een behoorlijk formaat hebben voordat de plant gaat bloeien (vanaf 2,3 meter). Mocht een Strelitzia Nicolai toch bloeien, dan zal de plant, in tegenstelling tot de Strelitzia Reginea, geen gekleurde bloemen krijgen, maar grote zwart met witte bloemen.
Standplaats
Een Strelitzia staat het liefst op een plek met zoveel mogelijk licht. Plaats deze kamerplanten altijd voor een raam. In de winter het liefst voor een raam op het zuiden. Dit is een van de weinige kamerplanten die onder direct zonlicht wordt gekweekt. De Paradijsvogelplant hoeft daarom niet te wennen aan direct zonlicht.
Als het blad lelijk en donker van kleur wordt, dan kan het dat de plant te weinig licht ontvangt. Dit is vaak in combinatie met weinig groei van nieuw blad. Plaats de plant hierbij dichter bij het raam. Plaats de Strelitzia in de winter in een koelere ruimte (zoals de slaapkamer). Dit komt de gezondheid van de plant ten goede.
Minimumtemperaturen:
overdag: 5 °C
‘s nachts: 0 °C
Bewateren
In de zomer heeft de Strelitzia veel water nodig, maar voorkom dat de wortels nat gaan staan. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten en kan de plant afsterven. Geef ongeveer zoveel dat de grond na een week net weer droog is. In de winter mag de grond verder opdrogen voordat je de plant weer water geeft. Geef de plant nog steeds 1x per week water, maar verminder de hoeveelheid.
Controleer regelmatig de grond door je vinger, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na twee dagen al weer droog, geef de plant dan meer water. Is de grond na een week nog heel nat, geef bij de volgende waterbeurt dan iets minder water. De Strelitzia Nicolai heeft dikke wortels waarin de binnenplant het water opslaat. Houd hier rekening mee tijdens het water geven.
Als je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de waterafgifte. Hierbij geef je eenmaal per week. Let op: het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.
Grond en voeding
We raden aan de Strelitzia na aanschaf in een grotere pot te plaatsten. Dit zorgt er voor dat de plant gezond door kan groeien. Gebruik hiervoor een plantenbak die 20% groter is dan de kweekpot. Tik de kweekpot van de kluit en plaats vervolgens de kluit in de pot. Vul de rest aan met extra potgrond of vulcastrat. Indien nodig kan je onder in de pot ook aarde leggen, zodat je de kluit op de goede hoogte kan brengen.
We raden aan om de plant om de twee jaar in een grotere pot te plaatsen. Gebruik hierbij steeds een plantenbak die minimaal 20% groter is dan de vorige. Buiten extra ruimte om te groeien, zorgt de grotere pot met aarde er ook voor dat de plant een grotere waterbuffer heeft en meer voedingsstoffen.
Na 6-8 weken zijn de voedingsstoffen in de aarde verbruikt. We raden aan om de plant dan extra voeding te geven. Gebruik hiervoor vloeibare voeding voor kamerplanten. Lees voor gebruik eerst de verpakking voor de juiste dosering en gebruikswijze. Gebruik nooit meer dan aangegeven staat op de verpakking – liever iets minder.
Geef de plant alleen voeding in de lente- en zomermaanden. Nooit in de herfst of winter. De plant is dan namelijk in rust en heeft bijna geen voeding nodig. In deze periode geef je gauw te veel voeding. Een teveel aan voeding kan schadelijk zijn. De wortels kunnen hierdoor namelijk geen water meer opnemen uit de grond, waardoor de plant zal afsterven.
Verzorgen
We raden aan om de Strelitzia eens in de zoveel tijd te besproeien. Dit helpt namelijk het stof van de plant te verwijderen, zodat meer licht het blad kan bereiken. Hiernaast werkt een periodieke sproeibeurt preventief tegen ongedierte.
De oudste bladeren, van de plant, zullen na verloop van tijd bruin worden. Dit is een natuurlijk proces waar helaas niks aan te doen is. Je kan deze bruine punten verwijderen of de bladstengel 2 cm boven de kern afsnijden. Als de Strelitzia last krijgt van bruine vlekken op meerdere bladeren, dan is dit vaak een teken van een teveel aan water. Geef in dit geval de plant minder water.
Het kan ook dat het blad gescheurd is. Dit is een natuurlijke beschermingsmaatregel van de plant. Deze planten groeien namelijk langs de kust in tropische gebieden. Doordat de wind daar vrij sterk is zou het blad, als het niet zou inscheuren, heel makkelijk afbreken. Als je het gescheurde blad niet mooi vindt, kan je ervoor kiezen het blad te verwijderen.
Knip eventuele bruine punten simpelweg af of snij de bladstengels zo’n 2 cm boven de kern af. Dit stuk van 2 centimeter is na het afknippen vatbaar voor infecties en ongedierte. De plant zal dit stuk na enige tijd afstoten en zodoende ook de eventuele infectie. Zou je tot de kern afsnijden, dan zou de gehele plant geïnfecteerd kunnen raken.
Giftigheid en ziektes
Strelitzia’s zijn licht-giftig. Het blad is schadelijk na inname door dieren of kinderen. Neem bij inname of twijfel altijd contact op met de dieren- of huisarts.
De Strelitzia krijgt soms last van schildluis en spint. Het harde blad maakt het eenvoudig om de schildluis eraf te wrijven. Spint is te herkennen aan kleine spinnenwebben in de bladpunten. Sproei het blad regelmatig vochtig om spint te beperken. Mocht de plant last hebben van ongedierte dan raden wij aan dit direct te behandelen. Kies hierbij voor een biologisch ongediertebestrijdingsmiddel.