Algemeen
Van origine komt de Peperomia op meerdere plekken voor in tropische gebieden. Er zijn zo’n 500 verschillende soorten met allerlei verschillende bladvormen en zo’n beetje alle kleuren van de regenboog. De meeste soorten komen uit Zuid-Amerika. Hier groeien de planten voornamelijk op schaduwrijke plekken onder grote bomen.
De Peperomia is vooral goed in het verwijderen van formaldehyde uit de lucht. Dit schadelijke stofje komt in alle huishoudens voor. Volgens onderzoek van NASA kan een Peperomia wel 47% van de formaldehyde uit de lucht halen!
In de gehele teelt van dit product, van het maken van de stekken tot en met het eindproduct, zijn geen insecticiden, fungiciden of groeiremmers toegepast. Hierdoor kunnen we spreken van een bijzonder duurzame plant. Door hergebruik van gietwater uit andere teelten kunnen overigens wel minieme hoeveelheden van dit soort middelen in de plant teruggevonden worden.
Standplaats
Het liefst staat de Peperomia op een lekkere lichte plaats waar hij niet in de volle zon staat, maar ook niet in het donker. Een plekje voor een raam op het noorden of naast een raam op het westen/oosten is dus perfect. Let er wel op dat het altijd boven de 12°C blijft; de Peperomia kan erg slecht tegen kou. Maar tijdens vervoer naar huis doet hij overigens niet moeilijk over een temperatuurtje van 5°C gedurende een paar uur.
In de zomer zijn temperaturen tot 40°C geen probleem, zolang de plant maar niet in de volle zon staat en voldoende water heeft.
Bewateren
De plant kan gerust 3 weken zonder water en 4-5 weken overleeft hij zeker ook, maar na gemiddeld 2-3 weken zie je wel aan de wat hangende bladeren dat hij wel wat water kan gebruiken. Maar na een gietbeurt is de plant binnen 24 uur weer helemaal boven Jan.
Maar maak hier liever geen gewoonte van. Het liefst houd je de grond licht vochtig. Het beste is om het water op de grond te geven, niet op het blad. Door de stenen pot droogt de potgrond vrij snel weer uit, wat heel goed is voor de plant.
Wil je een paar weken zonder gedoe, vul dan een emmer met water en dompel de hele pot gedurende 3 minuten onder en laat de pot daarna goed uitlekken voordat je hem terug zet op de bijgeleverde schotel. Op deze manier hoef je in de zomer maar eens in de 2-3 weken en in de winter maar eens in de 3 tot 5 weken water te geven.
Voorkom te allen tijden dat er water onderin de pot blijft staan; hier gaan de wortels van rotten.
Grond en voeding
Eenmaal per 2 maanden plantenvoeding doseren is voldoende.
De Peperomia groeit vrij langzaam en hoeft daarom niet vaak te worden verpot; eens in de drie jaar is vaak voldoende. Doe het bij voorkeur wel in de lente zodat de plant kan bijkomen van de verhuizing.
Verzorging
De Peperomia is niet erg gevoelig voor ziektes. Het kan wel voorkomen dat de plant een spintinfectie oploopt, dan worden de bladeren bruin en dor. Let ook op wolluis.
Over het algemeen worden de bladeren van een Peperomia niet snel geel of bruin. Is dit wel het geval, kan het zijn omdat hij te veel water krijgt. Controleer dan even of hij niet te nat staat.