Algemeen
Citrofortunella is het resultaat van een kruising tussen de geslachten citrus en fortunella (kumquat – groep van kleine fruitdragende boompjes).
Standplaats
Citrusboompjes houden van een lichte en zonnige standplaats. Zo zijn de bomen in staat zich goed te ontwikkelen en te groeien. Zorg ervoor dat hij met name in de winter zoveel mogelijk direct zonlicht krijgt, bijvoorbeeld voor een raam op het zuiden of in de tuin op een zonnige plek. Plaats hem buiten zoveel mogelijk uit de wind. Zorg ervoor dat de plant 5 tot 6 uur zonlicht per dag heeft.
Minimumtemperatuur:
overdag: 15°C
‘s nachts: 0°C
Vanaf half maart tot oktober mag je het citrusboompje buiten neerzetten in de volle zon. Laat hem in de eerste weken wel wennen aan de zon in verband met verbranding. In oktober kan hij weer naar binnen om te overwinteren.
Bewateren
Citrusbomen zijn in hun natuurlijke omgeving gewend aan droge periodes afgewisseld met periodes van regen. Zorg ervoor dat de grond van de plant dus niet al te vochtig is. Controleer dit door je vinger ongeveer twee knokkels diep in de grond te stoppen. Voelt de grond daar droog, dan kan je de plant weer water geven. Let er op dat als de plant vruchten aanmaakt, hij meer water verbruikt.
Geel-bruin verkleurende bladeren zijn veelal een teken van teveel water. Zorg dan ook voor een goed drainagesysteem in de pot. Dit kan je doen door een gat aan de onderkant van de plantenbak te boren en de onderkant op te vullen met hydrokorrels. Geef de plant in de winter minder vaak water. Dus als je de plant bijvoorbeeld eens in de twee weken water geeft, geef je in de winter de plant eens per maand water. Blijf dit wel controleren door je vinger eens in de zoveel tijd in de grond te stoppen.
Grond en voeding
Citrusboompjes staan niet graag nat dus gebruik potgrond die veel water doorlaat, zoals bijvoorbeeld cactus potgrond. Met hun voorliefde voor een beetje zure grond, kan je de potgrond het beste mengen met wat tuinturf.
Het citrusboompje heeft met name in het groeiseizoen (maart – september) meer voeding nodig voor het aanmaken van vruchten. Het beste kan je voedsel kopen die specifiek voor citrusplanten bedoeld is, zoals ‘Pokon Citrus’, of ‘Pokon Mediterrane Planten Mest’. Hanteer altijd de aanbevolen hoeveelheid bij het toedienen van voeding want overvoeding is hoogst schadelijk voor het wortelgestel van de plant.
De winterperiode is de rustperiode en dan raden we aan geen voeding te geven aan de plant.
Verzorging
Het is aan te raden om het citrusboompje om de zoveel tijd een sproeibeurt te geven, met name in de winter, als de lucht wat droger is. De sproeibeurt kan ervoor zorgen dat de plant beter vruchten aanmaakt en behoudt.
Door de citrusboom te snoeien, geef je hem zijn mooie vorm en uitstraling. Tevens is het goed voor hem omdat hij dan zijn energie aan minder takken hoeft te besteden. Ook kan zonlicht de kern van de kruin bereiken.
Het snoeien doe je het beste in het voorjaar, voordat er nieuwe scheuten verschijnen. Hierdoor kan hij aan het begin van het groeiseizoen zijn energie stoppen in de ongesnoeide takken. Als je hem later snoeit, kan hij zich lastiger herstellen.
Giftigheid en ziektes
De Citrusboom is niet giftig, zowel de stam als de vruchten niet.
Hij is wel gevoelig voor ongedierte, zowel wol- als schildluis. In dit geval raden wij biologische bestrijding aan.