Algemeen
De Sansevieria trifasciata groeit van oorsprong in Afrika. In Nederland staan deze kamerplanten beter bekend als Vrouwentongen en in België als Wijventongen. De Sansevieria behoort sinds 2017 bij de plantenfamilie van de Dracaena, onder de naam Dracaena trifasciata.
De Sansevieria kan bloeien als kamerplant. De bloem kan een zoete geur verspreiden.
Standplaats
De Sansevieria kan uitstekend tegen droge lucht en stelt geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Je kan haar op een zonnige plek neerzetten of juist op een plek verder van het raam, maar liever niet meer dan 4 meter van het raam. Verder van het raam wordt de waterbehoefte minder en groeit de plant minder snel dan op een zonnige plek voor het raam. Op een zonnige plek wordt het blad ook lichter van kleur. Op een plek wat verder van het raam wordt het blad juist donkerder. Daarom is het voor sommige soorten mooier, als ze net ietsjes verder van het raam staan, om hun donkere kleur te behouden.
Minimumtemperaturen:
overdag: 6° C
‘s nachts: 0° C
Bewateren
De Sansevieria is een vetplant en verbruikt hierdoor niet heel veel water. Als je een Vrouwentong echt dood wil krijgen, moet je haar te veel water te geven. Geef bij twijfel liever geen water. Het is van belang dat alle aarde goed is opgedroogd voordat de Sansevieria opnieuw water krijgt. Anders is er kans op wortelrot. De plant kan hier na verloop van tijd aan overlijden.
In de winter kan de Sansevieria gerust 6 tot 8 weken zonder water. Gedurende de groeiperiode (lente en zomer) is eens per 2 weken voldoende. Tijdens een hittegolf mag de Sansevieria wel een extra gietbeurt.
De hoeveelheid is onder andere afhankelijk van de potmaat en lichtintensiteit. Hoe groter de pot, hoe meer water de grond kan opnemen. Daarnaast is het zo dat een Sansevieria voor een raam op het zuiden wel 2 tot 3x zoveel water nodig heeft als een kamerplant voor een raam op het noorden. Controleer dus regelmatig de grond door je vinger, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Voelt de grond na 3 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water. Mocht de Sansevieria last krijgen van bruine bladranden of bruine vlekken, dan is dit vaak een teken dat de plant te veel water ontvangt.
Grond en voeding
Verpotten doe je het liefst direct na aanschaf. Gebruik voor het verpotten een sierpot met een diameter die minimaal 20% breder is dan de vorige. Gebruik universele potgrond, cactusgrond of vulcastrat.
Als je de plant al een tijdje hebt staan, is de lente de beste periode om te verpotten omdat mogelijk beschadigde wortels dan beter kunnen herstellen. De Sansevieria is niet een heel snelle groeier, dus eens in de 2 – 3 jaar zou volstaan. Als de plant op een donkere plek staat kan dit nog langer wachten. De Sanseveria kan echter aardig sterke wortels krijgen, waardoor het beter is om haar om de zoveel tijd te verpotten voordat er te veel druk op de pot komt te staan.
Een grotere pot heeft meerdere voordelen. Ten eerste zorgt het voor een grotere waterbuffer, waardoor je minder water hoeft te geven. Ook zit er in de nieuwe grond weer nieuwe voedingsstoffen voor de plant. Dit zorgt ervoor dat de plant gezond verder kan groeien.
Omdat de Sansevieria geen snelle groeier is, heeft ze maar weinig voeding nodig. Geef alleen in de lente of zomer een lage dosering vloeibare voeding. Ongeveer 1/4 van wat op de verpakking van de kamerplantenvoeding staat. Ook kan je er voor kiezen om speciale voeding voor cactussen te gebruiken. Hierbij wordt er al rekening gehouden met de behoefte van de Sansevieria. Als je een Sanseveria te veel voeding geeft, wordt de grond erg zuur waardoor de wortels kunnen beschadigen.
Verzorgen
Sproeien is niet noodzakelijk omdat de Sansevieria goed tegen droge lucht kan. Sproeien is wel goed om stof van de bladeren te verwijderen, wat de sierwaarde en gezondheid kan verbeteren. Ook kan het mogelijk ongedierte van het blad verwijderen. Zorg er bij het sproeien wel voor dat de grond niet te nat wordt. Ook is het handig om de bladeren droog te maken na het sproeien, dit voorkomt namelijk brandplekken.
Een Sanseveria kan niet gesnoeid worden. De groei zal dan stoppen. Over het algemeen worden Sansevieria’s niet groter dan 150 cm, daarna vallen ze van nature gewoon om. Mocht zij toch te groot worden, dan kan je het beste de grootste bladeren verwijderen door deze op de bodem af te snijden. Snoeien halverwege het blad kan wel, maar is niet altijd mooi. Bruine vlekken kunnen simpelweg weggesneden worden.
Giftigheid en ziektes
Sansevieria’s zijn lichtelijk giftig. Pas op dat kinderen of dieren er niet van eten of erop knagen/bijten. Dit kan leiden tot maag- en darmklachten. Neem bij inname, of bij twijfel, contact op met de huis-/dierenarts.
De Sansevieria heeft zelden last van ziektes. Een harde straal water spuit gemakkelijk alle luis van het blad. Mocht de Sansevieria toch last hebben van ongedierte, dan raden wij aan dit direct te bestrijden met een biologisch middel.