Algemeen
De Bekerplant is een tropische vleesetende plant die haar naam te danken heeft aan haar unieke uiterlijk en de grote mooi gekleurde ‘bekers’. De Bekerplant kan ook mooie geel-bruine bloemen krijgen in de vorm van de een trosje.
Met een goede verzorging kan deze carnivoor tot 2 m groot worden. Terwijl de meeste vleesetende planten alleen insecten vangen, kunnen grotere bekerplanten in de natuur ook van grotere dieren als ratten smullen.
De vangbekers kunnen laag op de grond liggen of juist hoog in de lucht hangen. De meeste Bekerplanten groeien in tropische hellingbossen die grote temperatuurverschillen kennen.
Standplaats
De Bekerplant houdt heel erg van de zon maar kan geen direct zonlicht verdragen. De bekers kunnen dan verbanden of uitdrogen. Ook heeft de Bekerplant een gelijkmatige luchtvochtigheid en een redelijke temperatuur nodig om te kunnen groeien. Als de luchtvochtigheid of de hoeveelheid licht niet in orde is, dan zal de plant geen tot weinig bekers vormen. Of er komt een kommervorm aan de uiteinden van de bladeren, die een klein beetje op bekers lijken. Vooral in de zomermaanden de plant dus veel nevelen om de luchtvochtigheid hoog te houden.
De Bekerplant kan zowel in een hangende pot als een staande pot gehouden worden. Het is wel belangrijk dat de plant ruimte heeft. De Bekerplant heeft géén winterrust nodig.
Bewateren
Bekerplanten zijn moerasplanten en houden daarom van natte voeten, dus geef ze voldoende water en vooral niet laten uitdrogen. Omdat aardewerk potten gemakkelijker water doorgeven en verdampen, houd je ze het beste in plastic potten.
Gebruik bij voorkeur regen-, osmose of gedemineraliseerd water. Omdat Bekerplanten in de natuur op een voedingsloze bodem leven, hebben de planten nooit geleerd om ‘slechte’ en ‘goede’ stoffen van elkaar te onderscheiden. De planten nemen dus alle stoffen die in het water zit op. Om deze reden is kraanwater (gekookt of ongekookt) heel slecht voor vleesetende planten vanwege de grote hoeveelheid kalk en mineralen. Daarom is ook mineraal water (w.o. Spa blauw) geen goed alternatief.
Grond en voeding
Gebruik een voedingsloze bodem, zoals een mix van sphagnum mos, blonde turfstrooisel, perliet of zilverzand. In deze bodems zitten weinig tot géén voedingsstoffen.
De plant leeft in de natuur op een voedingsloze bodem en kan daarom geen voeding uit de bodem halen. Geef de vleesetende plant daarom nooit voeding. Binnenplanten mogen wél 1x per maand MaxSea plantvoeding.
Planten die binnen staan mag je ook wat insecten voeren maar nóóit echt vlees. Planten die buiten staan, vangen genoeg.
Verzorgen
Wanneer de vallen en bladeren oud zijn, worden zij langzaam bruin of zwart. Verwijder de bladeren en vallen wanneer deze of helemaal zwart zijn, of voor meer dan de helft bruin. Bij Bekerplanten kun je een bruine val het beste afknippen tot en met het blad. Door het verwijderen van de dode en bruine bladeren, krijgt schimmel geen kans. Dat ziet er ook een stuk verzorgder en mooier uit.