Algemeen
De varen komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Oost Azië maar zijn naam komt uit het Grieks. ‘Nephros’ betekent nier en ‘lepis’ staat voor schub. Daarmee doelden de Grieken op de niervormige blaadjes van de varen die als schubben de plant bedekken.
Standplaats
De Nephrolepis houdt van een lichte standplaats maar niet direct in de zon. Zeker in de zomer zal je zien dat het felle licht de bladeren erg snel kan verbranden. Maar een plek in de schaduw is ook weer niet helemaal wat hij fijn vindt.
Minimumtemperaturen:
overdag: 15 °C
‘s nachts: 12 °C
Bewateren
Varens houden wel van een slokje dus geef ze vaak genoeg water. Maar geef ook weer niet te veel. Hoeveel water hij nodig heeft, zal je snel genoeg aan zijn bladeren zien. Mochten de bladeren bruine randen of vlekken krijgen, dan is dit vrijwel altijd een teken van te veel water. Probeer water aan de zijkant te geven en niet in het midden, anders krijgt hij een kaal hart. Let er zoals altijd wel op dat je geen laagje water onderin de pot laat staan, hier kunnen de wortels erg slecht tegen.
Grond en voeding
Één keer in de maand wat extra plantenvoeding in de zomermaanden zorgt voor een zeer tevreden varen in huis.
Aangezien de varen best wel langzaam groeit, hoef je ‘m niet heel vaak om te potten; eens in de twee tot drie jaar is vaak genoeg. Probeer dit wel in de lente of zomer te plannen zodat de varen genoeg energie heeft om de verhuizing te overleven en te herstellen.
Verzorging
Wat in het onderhoud belangrijk is, is de varen zo nu en dan lekker besproeien met water, voor een hogere luchtvochtigheid.
Bruine of lelijke bladeren kun je het beste zo dicht mogelijk bij de stam afknippen zodat de varen weer nieuwe bladeren kan laten groeien. Vind je dat de plant te groot wordt, dan kan je de langste bladeren afknippen tot het punt waar je wilt, ze zullen vanzelf weer uitlopen. Probeer ook dit in de lente of zomer te doen zodat hij goed kan herstellen.
De varen is niet erg vatbaar voor ziektes. Als er toch insecten of andere plagen in jouw varen zitten, probeer dit dan wel zo snel mogelijk te bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel.